A few hours at the Kimbell Museum of Art

Designed in 1967 by architect Louis I. Kahn and finished in 1972 in collaboration with landscape architects Harriet Pattison and George Patton; and structural engineer August Komendant. 

The museum can be accessed through either the lawn and the beautiful mass of yaupon hollies trees out in the entrance courtyard or the rear parking lot (to the East) one story below the main floor. 

Either way you enter, the spatial sequence of the building is magnificently clearly laid out. 

The museum is comprised of 16 parallel halls covered by 20 feet wide by 100 feet long post-tensioned reinforced concrete shells (or vaults). Each thin vault is supported by four reinforced concrete columns which can be visible throughout the building. 

Entrance courtyard with yaupon hollies and opened porches that overlook the water pools. 

Main vestibule looking towards the northern courtyard and main stairs connecting to the Eastern vestibule. 

The interior curving shells have light slots that allows for natural light to enter the galleries. Stainless steel reflectors bounce the natural light difuminating it throughout the curving vaults illuminating the gallery interiors with a soft well-distributed natural light. 

Advertisements

two cities, a park, a garden and two urban panoramas

   Brooklyn Bridge Park by Michael Van Valkenburgh and Associates.

  View towards Manhattan from the northwest corner of MVVA’s park. 

  Lurie Garden designed by GGN; Kathryn Gustafson, Jennifer Guthrie & Shannon Nichol at Chicago’s Millenium Park 

 Cloud Gate by Anish Kapoor; Millenium Park, where Chicago’s skyline is reflected and interestingly distorted as if captured by a wide-angle lens. 

parc de la zona volcànica de la garrotxa

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
El volcán del Croscat

20111111-074710.jpg

After years of extraction of volcanic gravel and the subsequent use of the site as a landfill, in the early 1990s this area was turned into a Natural Reserve. The landscape intervention at el volcán del Croscat (which is only a fragment of a whole lot of interventions throughout the territory) aimed at restoring the extraction site and landfill to recover the morphology of the volcano and the surrounding landscape. This award winning project minimized the visual industrial impact, prevented further erosion of the volcano, and allowed for public access through a series of trails that connect the natural park.

The quarried flank or las grederes has exposed the internal structure of the volcano -as a cross section- allowing for the scientific as well as leisure observation of the internal volcanic structure of the Croscat.

20111111-150220.jpg